Legaat Toos Onderdenwijngaard

21-11-2020

Legaat Toos Onderdenwijngaard

In december 2019 overleed Toos Onderdenwijngaard op 93-jarige leeftijd. Toos was een internationaal gevierd concertpianiste.  Dankzij legaat Wassenaarse soroptimist Toos Onderdenwijngaard kan Sinaj verder studeren

  In december 2019 overleed Toos Onderdenwijngaard op 93-jarige leeftijd. Toos was een internationaal gevierd concertpianiste. Zij trad in de jaren zeventig en tachtig op met vrijwel alle Nederlandse orkesten en met diverse orkesten in het buitenland. Ze werkte met dirigenten als Bernard Haitink en Antal Dorati. Ze specialiseerde zich in de muziek van Franz Liszt. Haar leven stond in het teken van muziek. Maar ze had ook oog voor de ontwikkeling van talent van anderen. Zo gaf ze les aan het conservatorium in Den Haag en begeleidde zij tot op hoge leeftijd getalenteerde jonge pianisten.

  Haar motto was ‘talent verplicht’. Dit bracht ze in de praktijk in haar muzikale carriere, maar vooral ook als Soroptimist. In 1984 was zij één van de oprichters van Soroptimistclub Wassenaar/Voorschoten e.o.
  Haar betrokkenheid bij onze doelen blijkt ook na haar dood; zij heeft de Soroptimisten verrast met een legaat van maar liefst € 10.000,-

  Club Wassenaar/Voorschoten heeft besloten om deze gulle gift van een heel bijzondere vrouw te doneren aan Free a Girl/School for Justice. Een project waar Toos voor 100% achterstond. Zeker als ze had geweten dat mede dankzij haar legaat Sinaj, de eerste survivor van seksuele exploitatie die zich advocaat mag noemen, nu kan doorstuderen om rechter te worden.

  Toos Onderdenwijngaard.jpg

  Vanwege haar gezondheid kon Toos de laatste jaren niet actief deelnemen aan de fundraisingsacties van  Soroptimistclub Wassenaar/Voorschoten. Maar ze volgde de ontwikkelingen tot op het laatst op de voet. Mede dankzij Toos heeft de club in drie jaar tijd in totaal ruim € 27.500,- opgehaald voor Free a Girl/School for Justice.
  De club is trots op dit resultaat, maar vooral ook trots dat zij Toos tot haar leden heeft mogen rekenen.

  Delen op social-media: