Oorlog is niet genderneutraal

02-03-2022

Oorlog is niet genderneutraal

  Bij gewapende conflicten lijden vrouwen onevenredig zwaar. Vrouwen zoeken zelden oorlog, maar worden het meest getroffen door oorlog. Bij vredesbesprekingen zijn ze meestal afwezig, zo niet uitgesloten.

   

  Stand van zaken opbrengst Soroptimisten Noodsteun Oekraïne: € 94.789,31

  Algemeen Fonds voegde 10.000 uit noodfonds toe  Soroptimisten Noodsteun Oekraïne

  Over het conflict in Oekraïne kunnen wij niet stilzwijgen. We vrezen voor de gezondheid en het welzijn van miljoenen vrouwen en meisjes die mogelijk letsel oplopen, hun huis en hun baan of opleiding verliezen, ontheemd raken, of verkracht of gedood worden. Vrouwen zijn veel kwetsbaarder voor oorlogsmisdaden dan mannen.

  De standpunten van Soroptimist International zijn gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, die is vastgesteld op 10 december 1948. Wij roepen alle staten op om de mensenrechten van alle vrouwen en meisjes in Oekraïne volledig te respecteren.

  We dringen er ook bij alle Europese landen op aan om burgers van Oekraïne te verwelkomen die het gevechtsgebied ontvluchten en veiligheid zoeken. Vrouwen en meisjes moeten vanwege hun grotere kwetsbaarheid speciale bescherming krijgen.

  Uit onze contacten met Soroptimisten in Oekraïne horen we dat ze in kelders schuilen voor bombardementen; bang en nerveus. Maar ook dat veel vrijwilligers deelnemen aan de verdediging van hun land; dapper en vastberaden. Wij horen en zien onze clubgenoten in Oekraïne en steunen hen in woord en daad waar we kunnen.

  Delen op social-media: