Sororeshuizen, uitslag enquête 2023

21-02-2024

Sororeshuizen, uitslag enquête 2023

Door: Ineke van Hofwegen, lid Stichting Sororeshuizen

  Eind 2023 is door het bestuur van de Stichting Sororeshuizen een enquête gehouden onder de leden van de Unie met als doel inzicht te krijgen in hoe de huizen in de toekomst aantrekkelijk kunnen blijven voor een grote groep Soroptimisten. De enquête is door 38% van de leden ingevuld, een respons waar we erg blij mee zijn!

  De uitkomsten delen we graag en natuurlijk vermelden we ook graag wat we met alle input, tips en tops gaan doen of al in gang hebben gezet.  De resultaten

  • Van de deelnemers aan de enquête geeft bijna 72% aan nog nooit in een van de huizen geweest te zijn.
  • Van de respondenten wist 15% niet van het bestaan van de huizen.
  • De meeste reacties kwamen van leden die twintig jaar of langer lid zijn.            
   Ruim 40% van deze groep heeft ook weleens gebruik gemaakt van (één van) deze huizen.
  • Leden die korter lid zijn en/of relatief jonger dan 60 jaar, maken minder gebruik van de huizen. Opvallend is wel dat van de leden die minder dan 5 jaar lid zijn, 33% weleens in een van de huizen is geweest.
  • Degenen die gebruik maken van de huizen, vinden de ligging ervan het meest belangrijk. Daarnaast zijn ook inrichting en comfort van belang.
  • Van de respondenten wist 50% niet dat de huizen ook voor andere doeleinden dan vakantie kunnen worden ingezet en willen graag weten waarvoor je er dan terecht kunt.
  • Zo geeft 23% aan gebruik te hebben gemaakt van de locaties voor een vergaderweekend/week met mede-Sorren.

  Conclusies

  Duidelijk is dat een relatief kleine groep leden met regelmaat gebruik maakt van de huizen en hier van geniet. De bezettingsgraad is over het algemeen goed en alles ‘draait’!

  Duidelijk is dat er een grote groep is die of niet van het bestaan ervan afweet of er geen gebruik van maakt.

  Als Stichting Sororeshuizen hechten we er waarde aan dat de huizen door een zo breed mogelijke groep Soroptimisten worden benut. Ooit zijn de huizen immers aangeschaft ‘ter verbinding en ondersteuning en voor vakantiedoeleinden voor zusters’. 

  De huidige Stichting heeft als primair doel de huizen te behouden voor de toekomst. Een ander doel is de huizen als verblijfsmogelijkheid betaalbaar te houden. Uiteraard is het van belang dat er voldoende liquide middelen zijn om daar waar nodig of gewenst e.e.a. te renoveren of te restylen.

  Onze plannen

  In het komende jaar willen we ons richten op het meer bekendheid geven aan de mogelijkheden die de huizen bieden, naast een ontspannen weekend/weekje ertussenuit in een mooie omgeving, zoals:

  1. Brainstormsessies met mede-Sorren
  Beide huizen hebben hun eigen kwaliteiten.

  Het Gré Kellerhuis in Epen is een groot huis met goede vergadermogelijkheden, geschikt voor 8-10 personen. Beneden een tweepersoons slaapkamer met wastafel; beneden bevindt zich ook een wc. Boven 3 slaapkamers, daar bevindt zich zowel een grote badkamer met douche als een kleine douchecel.
  Het huis ligt in het prachtige Limburgse landschap waar je goed kunt wandelen en fietsen.
  Het heeft een balkon en vóór het huis een kleine zitmogelijkheid.
  Dit huis is zeker geschikt om een clubbestuur te ontvangen, om een “heiweekend” te houden, om clubthema’s goed door te spreken of om elkaar gewoon als commissie of bestuur beter te leren kennen.

  Soroptimare is een relatief kleine vakantiebungalow, gelegen in Ouddorp op Goeree Overflakkee, en is geschikt voor 4-6 personen. Er is een bescheiden leefgedeelte met name in de winter (in de zomermaanden wordt het zitgedeelte vergroot door een aangrenzende serre). Het huis heeft 3 slaapkamers (1 beneden en 2 boven); al het sanitair bevindt zich op de begane grond. Soroptimare heeft een grote afgeschermde tuin en ligt op loop-/fietsafstand van het strand. Dit huis staat op een vakantiepark met een receptie, een speeltuin en tennisbanen. 
  Soroptimare wordt momenteel gerestyled zodat een brede groep Soroptimisten het een aantrekkelijk huis blijft c.q. gaat vinden. 
  Uiteraard is ook hier een bestuur of commissie van harte welkom om met elkaar te brainstormen.

  2. Even bijkomen?
  Omzien naar wie kwetsbaar is, vrouwen en kinderen krachtig maken is een van de doelstellingen van het Soroptimisme. Waarom niet de huizen beschikbaarstellen voor leden die een opkikker kunnen gebruiken?
  Als Stichtingsbestuur gaan we met het Marie Muntendamfonds in gesprek om te bezien of we de huizen voor een aantal weekenden/midweken per jaar kunnen aanbieden tegen de bodemprijs (schoonmaakkosten en huur linnen) voor leden die ‘een opkikkertje kunnen gebruiken’.
  En… mocht je leden binnen je eigen club hebben, voor wie je om welke reden dan ook aan een opkikkertje denkt, dan staat het je natuurlijk vrij een van de huizen hiervoor te huren tegen het reguliere tarief. Deze zomer is het Gré Kellerhuis in de maanden juli en augustus nog ruim beschikbaar!

  Wat vragen we van jullie?

  • Maak binnen je eigen club kenbaar dat deze twee prachtige plekken er zijn waar je elkaar kunt ontmoeten, ideeën kunt uitwisselen, waar je kunt vieren, waar je zelf kunt ontspannen of waar je anderen kunt laten genieten!
  • Neem zeker eens een digitaal kijkje 👉https://www.soroptimist.nl/intranet/soroptimist-huizen/ (inloggen)
  • Ben je binnenkort in Epen of Ouddorp? Maak een foto van je verblijf en stuur die naar sororeshuizen@soroptimist.nl. Wellicht zie je de foto terug in een volgende uitgave van De Soroptimist! 
  Delen op social-media: