UPDATE april 100xTrees4Life

22-04-2023

UPDATE april 100xTrees4Life

Door: Dietlindt Seijsener  en Margriet Roukema 

  De eerste halfjaarlijkse rapportage van Tree Aid is binnen, over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023. We zullen deze integraal opnemen op de website, en een presentatie ervan kun je verwachten op het 9e webinar van 100xTrees4Life op maandagavond 8 mei.  Voor nu delen we graag een paar kernpunten.

  • Ons project is opgestart en men heeft laptops en motorfietsen aangeschaft; dit zijn  belangrijke hulpmiddelen voor de implementatie van het project in verband met onderlinge communicatie en terreinbezoeken. Ook zijn de deelnemende dorpen vastgesteld.
  • In twee dorpen zijn 10 vrouwen uitgekozen om de shea-zaalingen  te planten en te verzorgen; twee kwekerijen van shea-zaailingen zijn uitgebreid met zonnepompen om beter water te kunnen bereiken en te verspreiden.
  • Er zijn 25 groepen van vrouwen gevormd voor de drie coöperaties; zij krijgen training in ondermeer samenwerken met  en besturen van een coöperatie, conflicthantering en management en leiderschap. De bedoeling is dat de landelijke overheid de coöperaties zal formaliseren; verdere trainingen volgen daarna.  

  Clubs hard op weg om doelen te halen
  Onze geldboom groeit enorm: we zijn goed op weg naar een tweede contract in september van dit jaar. Een volgende keer laten we je graag de aangepaste versie zien met meer appels aan de boom, die het geld op onze rekening symboliseren.

  En als extra tip melden we het toch nog een keer:

  • Vraag extra gelden aan via het Soroptimist Vrouwenfonds (voorheen Algemeen Fonds)


  Wat minstens net zo hard groeit is de PR rondom alle boom- en plantacties die clubs organiseren. We noemen hier een aantal.

  club Zaanstreek plan boom
  • Club Zaanstreek wist een paginagroot en sterk inhoudelijk interview te realiseren in het Noord-Hollands Dagblad. Een frase hieruit: “De Wormer Poelboerderij kreeg een sierappel-leiboom, de Zaandamse Heemtuin een els en het Darwinpark in Zaandam is straks een treurwilg rijker. Met de bomenplant viert Soroptimistclub Zaanstreekhet 100-jarig bestaan van Soroptimist InternationaI.
   Lees meer
  • Club Arnhem Oost plant samen met de gemeente Arnhem in het najaar bomen op 10 locaties, parken in Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid. In elk park komt een boom die past bij het park en passend ter nagedachtenis aan hun overleden clubzusters.
   Het motto 100xTrees4Life wordt door de gemeente Arnhem van harte omarmd. Via de lokale media willen zij zowel het project 100xTrees4Life als onze clubzusters onder de aandacht brengen.
  • Drie clubs, Friesland Noord, Leeuwarden Noorderlicht en Friesland Zuid, plantten met 25 enthousiaste leden op 4 maart maar liefst 1000 boompjes in de Noardlike Fryske Wâlden.
   Onder leiding van Landschapsbeheer Friesland werden  elzen, meidoorns, sleedoorns en Gelderse rozen geplant bij de slootkant van percelen van boer Tom de Jong in De Westereen.
   De clubs hebben “bomencadeaubonnen” verkocht om cadeau te geven met Sinterklaas of Kerst. Kopers konden namen opgeven voor wie de bon gekocht was. Aan een aantal boompjes werden labels gehangen met deze namen.  De grote plantactie kreeg uitgebreid aandacht op de Omrop Fryslân.
   Lees meer.

  Stoves/kooktoestellen – een vraag aan Tree Aid tijdens het webinar van 6 maart
  Tijdens het webinar informeerde een van de deelnemers  naar  de ervaring van Tree Aid met het gebruik van stoves/kooktoestellen met efficiënte brandstof. Ons contact, Nia Spilsbury mailde ons het volgende: “De resultaten van een recent project in de Koulikoro regio in Mali waren succesvol. In dit project zijn 1257 mensen getraind om deze brandstof-efficiënte kooktoestellen te gebruiken; 88% van de getrainde vrouwen heeft het gebruik van deze kooktoestellen overgenomen. Tree Aid was ook blij te horen dat huishoudens met deze kooktoestellen gemiddeld 39% minder hout verbruikten. Een van de deelneemsters vertelt over haar ervaringen met deze kooktoestellen in haar eigen woorden, zie op de website Treeaid .

  Maandag 8 mei, 9e webinar
  Maandagavond 8 mei is vanaf 20.00 uur een volgend webinar over 100xTrees4Life met onder meer aandacht voor:

  • De eerste halfjaarlijkse rapportage van Tree Aid over het project en de eerste resultaten en de mogelijkheden voor een tweede contract.
  • Best practices van clubs: met onder andere club Alkmaar in actie met een school; club Emmen vertelt over hun aanpak.
  • Verder hebben we een gastspreker van de Nederlandse organisatie die in Nederland veel bomen plant, de wegen kent en clubs wil bijstaan om plantacties in de regio van de grond te krijgen: Trees for All.

  Zet datum en tijd in je agenda en geef het door aan geïnteresseerden binnen je club.

  Delen op social-media: