Update 100xTrees4Life september

20-09-2021

Update 100xTrees4Life september

  Eind 2020 heeft een aantal enthousiaste Soroptimisten een ambitieus plan ontwikkeld om 100 jaar Soroptimisme te vieren met 100xTrees4Life: bomen planten in Mali voor een toekomst met uitzicht voor vrouwen en Nederland groener maken door ook hier bomen te planten. Onze droom is om voor het project in Mali in 3 jaar € 300.000 binnen te halen en dat kan wanneer 100 clubs € 1000 per jaar toezeggen.  Een project bedenken en opzetten is snel gebeurd, maar dan komt de uitvoering en blijkt dat de praktijk weerbarstiger is.

  We hebben ons te weinig gerealiseerd dat iedere club haar eigen projectprocedure en tijdlijn heeft en die strookt niet altijd met onze droom om in oktober 2021 al € 60.000 bij elkaar te hebben om het project in Mali met Tree Aid te starten. Dat startbedrag is nodig om het contract aan te gaan. Gelukkig kunnen we dat ook in 2022 doen, want bomen planten en vrouwen opleiden in Mali kan ook volgend jaar en daarna.

  Het goede nieuws is dat inmiddels al 54 clubs hebben toegezegd om 100xTrees4Life te omarmen.  Voor 2021 is al ruim € 25.000 toegezegd en een aantal van de 54 clubs laat het bedrag nog weten.  Ook voor de volgende jaren zijn al bedragen toegezegd.

  Tot slot: we zijn al maanden zoet met het aanvragen van een ANBI-status. Ook dat is moeilijker dan gedacht omdat Tree Aid een buitenlandse partner buiten de EU is. En dan gelden er strenge voorwaarden bij de Belastingdienst. Een ANBI-status is het voor het project cruciaal, omdat we dan bijv. geen schenkbelasting hoeven te betalen bij hogere bedragen dan € 2208 per jaar per donateur en giften voor particulieren aftrekbaar zijn.

  En net zo cruciaal voor onze droom bij dit project is de samenwerking met Tree Aid. Zij streven naar een holistische aanpak, waarbij de gemeenschappen/vrouwen centraal staan waar bomen geplant worden. Een interessante bijdrage in the Guardian van de CEO van Tree Aid, in aanloop naar COP26 (de klimaattop in Glasgow in november van dit jaar, kun je hier lezen. De CEO van Tree Aid was ook aanwezig tijdens ons webinar van juni. 

  We hopen, en verwachten stiekem ook, dat in het nieuwe clubjaar de toezeggingen met mooie bedragen binnenrollen in onze mailbox, zodat onze droom en die van veel vrouwen werkelijkheid wordt.

  We hebben een bankrekening

  Goed nieuws voor alle clubs die voor 2021 een donatie willen doen. Het rekeningnummer is NL22 INGB 0009 4981 55 t.n.v. 100xTrees4Life. Vermeld in de omschrijving s.v.p. ook de naam van je club. En zolang we nog geen ANBI-status hebben beperken we dit bedrag liever tot maximaal € 2.000 per club per jaar.

  Samen laten we onze geldboom groeien en vruchten dragen: de eerste € 25.000 hangen er al in!

  Nieuw in de toolkit

  LIJST met ideeën voor fundraising:
  van het  beplanten van bollenmanden, het organiseren van een wijnproeverij, het organiseren van een tweedehandskledingbeurs, tot een boekenverkoop, of aandacht creëren door de beplanting onder je boomaanplant? In de toolkit vind je een hele lijst met fundraising ideeën.
  Heb je als club nog meer ideeën om te delen? Mail ze naar 100jaar@soroptimist.nl en we voegen ze toe.

  Boomcertificaat

  Heb je al een mooie locatie en weet je wat voor boom/bomen je er wilt planten, maar kom je nog geld voor tekort? Of wil je een financiële bijdrage voor het project in Mali? Vraag bijvoorbeeld inwoners of bedrijven om bij te dragen aan 100xTrees4Life door Boomcertificaten te verkopen. Het certificaat stuur je als bedankje voor hun ‘boomcadeau’.

  Flyer 100xTrees4Life

  Hoe leg je 100xTrees4Life uit wanneer je een actie hebt? Hiervoor is er een digitale flyer 100xTrees4Life gemaakt die je kunt gebruiken bij al je mailingen, activiteiten of via de sociale media van je club.

  Visitekaartje

  Bij gesprekken over 100xTrees4Life kan het handig zijn om een visitekaartje achter te laten. We hebben een universeel visitekaartje ontworpen dat je bij elke printshop kunt laten afdrukken. Op de achterkant is ruimte voor het invullen van je contactgegevens.

  Laat zien waar je als club mee bezig bent!

  Alle plantactiviteiten die bij 100xTrees4Life bekend zijn worden op de webpagina bekend gemaakt op een kaart. Graag willen we ook jullie plantactiviteiten in beeld brengen. Daarom vragen we jullie het volgende door te geven via 100jaar@soroptimist.nl

  • Clubnaam
  • Locatie
  • Wat is er geplant?
  • Foto’s van de plantactiviteit(en)
  • Vanaf voorjaar 2022 foto’s van de aanplant in het voorjaar t/m 2028.

  Meer informatie nodig of ben je er nog niet mee bezig als club?

  Op 29 september houden we een 4e webinar.
  Met daarin aandacht voor
  – de ambassadeurs en hun regio
  – het project in Mali
  – ideeën voor clubs en veel gestelde vragen.

  Verder zijn we aanwezig op de werkconferentie van 6 november met een infotafel. Daar kun je terecht met al je vragen over het project.

  Delen op social-media: