100 x Trees4Life UPDATE augustus

22-08-2021

100 x Trees4Life UPDATE augustus

  100 jaar Soroptimisme vieren we met  In het kader van het vieren van het 100-jarig bestaan van het Soroptimisme is een 3-jarig project 100xTrees4Life gestart met een twee doelen.

  • planten van bomen in Mali, om vrouwen te empoweren en mee te bouwen aan de Great Green Wall 
  • planten van bomen/bosjes/hagen  in Nederland voor het klimaat, de vergroening van Nederland en onze eigen zichtbaarheid.

  Stand van zaken: 51 clubs gaan al aan de slag met het planten van bomen in hun omgeving, anderen hebben een financiële bijdrage toegezegd voor het Mali-deel van het project. Sommige clubs doen beiden, weer anderen stappen volgend jaar in. Het project loopt tenslotte tot in 2024.
  Alles kan…… het 100-jarig bestaan van het Soroptimisme vieren we samen, passend bij je eigen club.

  Project in Mali
  We hebben een ‘droom’ voor ogen! Streefdoel is € 300.000 in 3 jaar, zodat we 1.000 vrouwen kunnen empoweren door de aanplant van 166.500 bomen, de aanleg van groentetuinen en de bijbehorende trainingen en begeleiding, zodat ze een toekomstperspectief hebben.
  We hebben daarvoor een partner op het oog, Tree Aid, een Engelse NGO, met jarenlange ervaring in het aanplanten van bomen en het herstellen van land. Zij werken vanuit de lokale behoefte van de bewoners/vrouwen in de gebieden.
  De intentie is om in oktober een contract met hen te kunnen tekenen. Daarvoor hebben we concrete toezeggingen nodig voor het startbedrag van € 60.000 in 2021. No money/ no contract. Tree Aid kan pas starten met een project wanneer zij ook daadwerkelijk weten dat ze het helemaal kunnen uitvoeren. Daarom leggen we nu de nadruk en prioriteit bij het vergaren van een eerste startbedrag.
  Als club kun je altijd nog later nadenken over de vergroening, de aanleg van een voedselbosje of mooie solitair op een markant plein of punt in je eigen omgeving.

  We hebben nu haast

  Op dit moment is er door clubs zo’n € 25.000 toegezegd van de € 60.000 waarmee we op 1 oktober minimaal moeten starten. Een gat dus nog van € 35.000!
  Zal het ons samen lukken om 60 vogelhuisjes vol te krijgen van € 1000? Of 24 appels van € 2.500? Of elke andere combinatie…zolang we maar aan die €  60.000 komen? 
  We doen een beroep op jullie: Kom in ACTIE! Bespreek het in je club en laat het de ambassadeur van je regio snel weten waarop wij kunnen rekenen.

  Is je club nog niet mee bezig met 100xTrees4Life? Mis je informatie? Vraag een boomambassadeur om langs te komen op een clubavond voor een presentatie of laat je verrassen door alle informatie die al beschikbaar is op de website.
  In de Toolkit  vind je o.a. filmpjes, de opnamen van eerdere webinars, een voorbeeldbrief om gemeenten aan te schrijven voor een plantlocatie, en voorbeeldpresentaties die je in je club kunt geven over dit jubileumproject.
  We hebben een flyer ontwikkeld waarin het doel van 100xTrees4Life helder is uitgelegd. Je kunt deze gebruiken om mee te sturen bij uitnodigingen voor fundraising-activiteiten, of bij de brief aan een gemeente/bedrijf/ instelling of school, die je wilt benaderen voor een aanplant-locatie.
  Daarnaast kom er in de toolkit een visitekaartje beschikbaar. Dit kun je makkelijk laten printen bij een willekeurige copyshop en aan de achterkant je eigen contactgegevens vermelden. Handig om achter te laten als je met een partner in gesprek bent of wilt.
  Om je te helpen bij fundraising is er een ‘boomcertificaat’ in ontwikkeling: een digitaal ‘dank je wel’ voor mensen die willen doneren voor een aanplant in hun gemeente.
  Ook voor het verzamelen van fondsen voor Mali kan een variant van het boomcertificaat ingezet worden.
  Daarover meer in de september nieuwsbrief. Houd hem in de gaten.


  In de Veel gestelde Vragen vind je o.a. antwoorden op ‘waarom een project in Mali’, of ‘wat heeft het planten van bomen te maken met het empoweren van vrouwen’. Of heel praktisch, ‘hoe zit dat met de PFR invullen’. Of ‘waar vind je de namen van de ambassadeurs van jouw regio’.
  In het blog lees je van een aantal projectleden waarom ze dit project actief steunen en zich ervoor willen inzetten. 

  4e webinar
  Op woensdag 29 september om 20.00 uur is er weer een webinar met alle ins en outs over dit project. Een opfrisser na de vakantie, voor clubs die zich nog oriënteren of al aangemeld hebben.
  Wat kun je er verwachten?
  – de boomambassadeurs over hun regio
  – Het project in Mali – wat en waarom
  – Ideeën van en voor clubs, veel gestelde vragen en beschikbare informatie en materiaal.
  Zet de datum vast in je agenda en hier kun je de link naar het webinar vinden.

  Pin om het 100-jarig bestaan te vieren

  Tijdens de Zomervergadering in Vught is de eerste 100 jaar Soroptimisme pin uitgereikt. Alle Unie-leden krijgen deze pin cadeau. Per abuis is het pakketje pins zonder een begeleidend schrijven naar de clubs gestuurd, en een aantal clubs wist daarom ook niet wat de bedoeling was. Bij sommige clubs is deze al uitgereikt, bij andere gaat dat vast in september gebeuren. Je kunt de pin bijvoorbeeld tijdens je fundraisingactiviteiten opspelden, maar ‘gewoon’ dragen kan natuurlijk ook. Je zult dan vast vragen krijgen en dat is weer een moment om over het jubileum te vertellen.

  Vragen, suggesties kun je mailen naar 100jaar@soroptimist.nl.

  Wandel je mee voor de Climate miles?

  Urgenda organiseert van 6 t/m 30 oktober 2021 ‘Loop mee naar Glasgow’ . Dit is een wandeltocht van 21 etappes in Nederland van Groningen via Zwolle, Deventer, Apeldoorn, en Utrecht naar Rotterdam, waarbij de dagafstand gemiddeld 25 kilometer is. In Engeland wordt in 4 etappes gelopen van Edinburg naar Glasgow. Iedereen mag meelopen: voor een dag, een aantal dagen of zelfs de hele maand! De dagtocht start en eindigt bij een treinstation, waardoor iedereen gemakkelijk kan aan- en afhaken.

  Onderweg zijn er allerlei activiteiten gepland en een daarvan is het planten van bomen. Dat sluit mooi aan bij 100xTrees4Life. De plannen hiervoor worden nog uitgewerkt door Urgenda.

  Soroptimisten en klimaatverandering

  Van 1-12 november vindt in Glasgow, waar de wandeltocht eindigt, de COP26 plaats. De COP is de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties en deze editie is cruciaal. De concrete plannen en acties van alle landen zullen drastisch bijgesteld moeten worden om de opwarming van de aarde onder de 1,5 – 2 graden te houden. We koersen nog steeds af op 3 graden opwarming aan het einde van deze eeuw en dat betekent een onleefbare wereld. Soroptimisten kunnen door mee te doen laten zien dat ook wij willen dat de opwarming van de aarde moet stoppen.

  Wandel jij en je clubgenoten ook mee? Keus gemaakt? Meld je aan

  Kies met je clubgenoten een route die dicht bij je woonplaats ligt en meld je aan bij de organisatie.  Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname en iedereen zorgt zelf voor eten en drinken onderweg.

  Laat zien dat je meedoet

  Vanuit de Unie wordt het deelnemen niet gecoördineerd, maar we willen natuurlijk wel graag weten welke clubs meedoen. Stuur dan voor 4 oktober een mailtje naar 100jaar@soroptimist.nl met de naam van je club, namen deelnemers en welke route je loopt.

  Laat op je clubaccounts op Facebook, Linkedin, Instagram en Twitter weten dat je club meedoet. Een artikel in een lokale krant is natuurlijk ook prima.

  Voor de zichtbaarheid van Soroptimisten kun je bijv. een veiligheidshesje laten drukken met het Soroptimistlogo. Dit wordt echter niet centraal georganiseerd. We weten niet hoeveel Soroptimisten mee gaan doen en de bestelling moet op tijd de deur uit omdat het drukken en verzenden tijd kost. 
  Maar er zijn natuurlijk heel veel andere en ook goedkopere opties door de clubs te bedenken. Draag bijvoorbeeld een blauwe of gele trui/jas met een blauwe of gele sjaal.  

  In de webshop verkopen clubs bijvoorbeeld sjaals, vlaggetjes met het logo. Neem voor de zekerheid even met de desbetreffende club contact op of het product nog steeds leverbaar is.

  Delen op social-media: