Wint jouw project een Europese Best Practice Award (BPA)?

08-04-2024

Wint jouw project een Europese Best Practice Award (BPA)?

  Door: Wanda Peters, programmacoördinator van het Uniebestuur

  Zijn jullie trots op een prachtig project dat jullie club steunde of uitvoerde in 2023?

  Tot uiterlijk 15 mei 2024 kan je het aanmelden voor een BPA van de Europese federatie SIE. Lees hier hoe.

  Als programmacoördinator van het Uniebestuur wil ik alle clubs oproepen projecten in te dienen voor een BPA van SIE. Dan gaat het om projecten die succesvol, impactvol en/of innovatief waren, de naamsbekendheid van het Soroptimisme hielpen te vergroten of tot ledenaanwas bleken te leiden. Vooral als projecten door andere clubs kunnen worden overgenomen, heeft dat een grote meerwaarde voor het Soroptimisme. Laat het mij via programmacoordinator@soroptimist.nl weten als je een project hebt ingediend of als je vragen hebt over het aanmeldformulier.  Er worden maar liefst 8 BPA’s uitgereikt.

  Prijzen per focusgebied
  Er is een BPA voor elk van de volgende focusgebieden:

  1. Onderwijs – Onderwijs stelt vrouwen en meisjes in staat hun potentieel te realiseren, een beter leven te leiden en economisch onafhankelijk te zijn, maar ook meer bij te dragen aan hun community.
  2. Empowerment van vrouwen – Het verbeteren van duurzame mogelijkheden voor economische zelfstandigheid van vrouwen.
  3. Het stoppen van geweld tegen vrouwen
  4. Gezondheid en voedselzekerheid
  5. Duurzaamheid – Het betrekken van vrouwen bij duurzame ontwikkeling en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen voor vrouwen en meisjes.

  Union Award
  Een extra prijs wordt toegekend voor een project dat door een Unie is ingediend. De programmacoördinator van ons UB dient daartoe één of meerdere projecten in die door meerdere clubs zijn ondersteund of uitgevoerd. Uiteraard moet dat ook een project zijn dat zich richt op de bovengenoemde focusgebieden.

  SDG Award
  Nóg een prijs gaat naar een project dat bij uitstek bijdraagt aan het verwezenlijken van de SDG’s 4 en 5 (Sustainable Development Goals – lees meer over SDG’s). SDG 4 gaat over onderwijs en SDG 5 over gendergelijkheid, oftewel gelijke rechten en kansen voor iedereen.

  Award voor project dat bijdraagt aan ledenwerving en naamsbekendheid
  Dit is een nieuwe (in principe tijdelijke) categorie. En hard nodig. Het aantal Soroptimisten in zowel onze Unie als SIE daalt gestaag en dat moet veranderen! Heeft jouw club met succes leden geworven op een wijze die door andere clubs goed zou kunnen worden nagevolgd? Dien het in voor deze BPA! Daarmee steun je het Soroptimisme in brede zin.

  Om mee te dingen moet er wel een PFR zijn aangemaakt voor het project (voor de link moet je eerst inloggen). Hoe uitgebreider de PFR is ingevuld, met links, foto’s, verhalen, enz., hoe groter de kans om een BPA te winnen. Zorg ook dat wat je in de aanvraag invult, overeenkomt met wat er in de PFR is ingevuld.

  In de afgelopen jaren wonnen Nederlandse clubs meermalen BPA’s van SIE en daar zijn we als Unie trots op!

  • In 2023 won het Lespakket Let’s Orange the World dat werd uitgerold door clubs De Bilt-Bilthoven en Isalania Zwolle-Kampen een speciale bienniumprijs! Lees meer.
  • In 2022 ontving club Almere de Best Practice Award in het focusgebied Onderwijs voor hun project Educatiefonds Oranjehuis Almere, waarmee ze vrouwen hielpen een nieuw bestaan op te bouwen na ervaringen van huiselijk geweld. Lees meer.
  • In 2018 ging de BPA voor onderwijs naar club De Bilt-Bilthoven voor het project AFRIpads waardoor meisjes ook tijdens hun menstruatie naar school konden blijven gaan en schooluitval werd voorkomen. Lees meer.

  Bekijk hier de brochures van de afgelopen 3 jaar. Het is heel inspirerend om over de mooiste, meest impactvolle, origineelste of meest succesvolle projecten van de Europese federatie te lezen.

  Delen op social-media: