Soroptimisten zijn goed in het oppakken van acties als de nood aan de vrouw/man of is. In de appgroep ‘SoropNLcovid vraag aanbod’ zijn al tal van initiatieven voorbij gekomen, die we hieronder kort beschrijven. Misschien brengt het jou of je club ook op ideeën.

De hevige uitbraken van de Corona-crisis zijn op dit moment in Nederland op hun retour en overal zijn versoepelingen doorgevoerd. Daarmee is ook de grote hausse aan acties wat ingedamd, maar er zijn er nog voldoende die opvallen.

Het Huizenfonds  komt met een VerdiendVerblijf –actie :

huizenfonds.jpg

Het zijn bijzondere tijden. En bijzondere tijden vragen om bijzondere acties. Van iedereen. Dus ook van Soroptimisten. Zo kondigde het Algemeen Fonds haar actie aan om clubs met mooie initiatieven financieel te ondersteunen.
Ook het Huizenfonds wil niet achterblijven!! Alice Hilbers, lid van club Zutphen bracht ons op een idee, dat we als bestuur van het Huizenfonds van harte ondersteunen!            
                        

Wat is het idee? 
We noemen het ‘VerdiendVerblijf’ en dat houdt in dat we maar liefst aan 5 Soroptimisten als dank voor hun inzet in Corona-tijd een weekendje of midweek aanbieden in een van onze huizen. We denken hierbij aan Soroptimisten, die door het virus hun beroep op zo’n manier hebben moeten uitvoeren dat er sprake is van een hoge mate van (over)belasting; dus denk hierbij aan b.v. zorgmedewerkers in ziekenhuizen of verpleeghuizen.

Hoe doen we dat?
Denk je bij het lezen van dit idee meteen aan een van je clubleden, meld haar dan voor 1 september aan op het mailadres clubimpuls@soroptimist.nl met daarbij de motivering waarom je als club denkt dat juist zij dit verdient. Als bestuur van het Huizenfonds hopen we op een groot aantal inzendingen uit wie we er 5 selecteren. 
Vervolgens sturen wij een voucher op naam van het geselecteerde clublid naar de club, die het haar feestelijk mag aanbieden.

En dan…..?
Is het niet heerlijk om na een hectische periode er even tussenuit te gaan om te ontspannen en bij te komen? Zowel in Soroptimare als in het Gre Kellerhuis is het door het hele jaar heen goed toeven! De beheerders van beide huizen (zie website) helpen graag om een mooi moment te vinden.

We zien jullie aanmeldingen graag tegemoet en stellen voor om in overleg met de betrokkenen de geschreven motiveringen te bundelen, via de nieuwsbrief van clubIMPULS met elkaar te delen en zo trots te zijn op Soroptimisten, die zich in Corona-tijd extra hebben ingezet.

Ineke van Hofwegen       
voorzitter Huizenfonds

Juli

 

Covid19_Almelo.png

Club Almelo heeft het project Ninos de Guatemala in haar hart gesloten!! 
Een Nederlandse student opende samen met een zus en een vriend een basisschool en een middelbare school in Guatemala, waar inmiddels onderwijs gegeven wordt aan 500 kinderen. In Corona-tijd zijn met behulp van club Almelo aan zo’n 120 families pakketten uitgedeeld waarmee de ouders twee weken lang hun gezin konden voeden en verzorgen.

 

 

Covid19_Curacao2.jpeg

Club Curaçao heeft ervoor gekozen om op 2 lokale internaten te steunen, waar kinderen zijn geplaatst, waarvan de ouders door de grote werkeloosheid in het land niet meer in staat zijn voor de kinderen te zorgen. Met de bijdrage van 500 Euro ter beschikking gesteld door het Algemeen Fonds en eenzelfde bijdrage van  Club Curaçao werden de internaten in de gelegenheid gesteld schoolkleding en schoolmateriaal voor 6 tot 10 kinderen aan te schaffen.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Covid19_Baterburg.jpeg

Club Batenburg ‘Maas en Waal’ heeft contact gezocht met de welzijnsorganisaties MeerVoormekaar en de stichting MEE Gelderse Poort. Zij hebben een project opgezet, waarbij gezinnen met een zieke ouder, spanning tussen ouders, kind met meervoudige handicap etc. gekoppeld worden aan steungezinnen. Door de steungezinnen wordt er een kind/kinderen met enige regelmaat opgevangen, zodat de ouders van het vraaggezin even op adem komen. Voor deze combinatie van gezinnen wordt een gezellige middag of dagje in de omgeving van hun woonplaats bekostigd, waarmee tegelijk de plaatselijke ondernemers ondersteund worden.
 

 

Covid19_Zeist .png

Tijdens de diës-viering van club Zeist e.o. is door de inzet van enthousiaste, belezen veilingmeesters tijdens een barbecue voor de leden geld ingezameld door een boekenactie.  Recente literatuur werd verkocht en de beste boeken werden per opbod geveild. Het mes sneed aan twee kanten: er werd geld opgehaald voor Covid-19 én de leden hadden weer goede boeken voor de zomer.

 

 

 

Covid19_Zutphen.jpeg

Club Zutphen biedt via hun project ‘Buddy to buddy’ een activerend zomerprogramma aan aan jongeren uit de Internationale Schakelklas Zutphen. Er wordt een programma geboden dat aansluit op de interessegebieden van jonge vluchtelingen/ statushouders. Ze willen hiermee bevorderen dat een groep kwetsbare jongerentussen de 15 en 18 jaar, die buiten beeld zijn geraakt doordat ze niet naar school konden als gevolg van de coronacrisis en waarbij thuisonderwijs niet of moeizaam ging weer actief wordt, contact maakt met Nederlanders en de Nederlandse taal spreken.

 

 

Covid19_Veenkolonieen.jpeg

Club de Veenkolonien heeft het bedrag dat in de Corona-periode deze periode niet besteed is aan het met elkaar vergaderen beschikbaar gesteld aan een lokale onderneemster die haar eigen vermogen heeft gebruikt om de mensen met een sociale, verstandelijke en/of lichamelijke beperking, die normaal in haar lunchroom werken toch een dagbesteding achter de schermen te bieden terwijl de lunchroom gesloten was. Voor een impressie van het bedrijf: https:www.lekkeranderz.nl

 

 

 

 

Club Enschede heeft een aantal oudere en alleenstaande leden extra verwend door hen te bezoeken en hen een gezellige middag te bezorgen. Aan een clublid, die event-fotograaf is, is gevraagd deze clubleden te portretteren n.a.v. hun ervaringen in de afgelopen maanden. Hiermee werd zij ondersteund, omdat zij vanwege Corona vrijwel geen opdrachten meer had doordat alle events waren afgelast.

 

 

Covid19_deBilt.jpeg

Club De Bilt Bilthoven heeft al jarenlang een band met de plaatselijke Voedselbank. Net als in eerdere jaren was het plan ook nu tijdens NL Doet bij de Voedselbank de handen uit de mouwen gaan steken. Dat kon niet doorgaan, terwijl de Voedselbank door de Corona-crisis wel extra klanten heeft gekregen en (meer) geld nodig heeft. We hebben daarom besloten de Voedselbank nu met geld te helpen in plaats van met “handjes”. Vanuit onze projectpot hebben we € 1.000 gedoneerd, waar vanuit het Algemeen Fonds nog € 500,- aan is toegevoegd.

 

 

 

 

Covid19_Beverlanden.png

Dit jaar had Club De Bevelanden “Afripads” als project gekozen https://www.afripads.com/ Vanwege Corona hebben we er een tweelingproject van gemaakt: maandverband voor schoolmeisjes in Oeganda èn maandverband voor vrouwen/meisjes dichtbij. Voor het bedrag van € 1000 zal club De Bevelanden wekelijks maandverband voor (naar schatting) 50 vrouwen/meisjes afleveren bij Voedselbank. Daartoe is samenwerking gezocht met een lokale drogisterij, die voor deze actie tegen een schappelijke prijs maandverband wilde inkopen èn opslaan. De eerste aflevering van drie grote en drie kleine dozen met maandverband voor de dag en voor de nacht was op vrijdag 10 juli 2020.

 

 

 

 

 

Covid19_GroningenO.jpeg

Club Groningen Oost . De Stichting Kinderhulp verzorgt deze zomer 5000 Zomer Pret Pakketten, zodat kinderen in armoede deze zomer toch iets vrolijks beleven. In dit jaar van Corona, zijn de aanvragen nog talrijker èn de noden nog hoger. Club Groningen Oost heeft de opbrengst van de bloemen/ mestactie in mei 2020 aangevuld met ondermeer de € 500,- van het Algemeen Fonds zodat dit mooie doel direct gehonoreerd kon worden met een gift van € 1000.

 

 

 

 

 

Covid19_Wageningen.jpeg

Club Wageningen heeft twee geweldige moeder – dochter combinaties:
Opera zangeres Iris de Koomen en haar moeder Margreeth de Koomen (pianiste en voormalig muzieklerares) hebben meegedaan met de actie “Voor de Kunst – Muzikale troost voor ouderen. D.m.v. crowdfunding is een flink bedrag verzameld waardoor vele concerten in Corona tijd voor verpleeghuizen mogelijk werden. Tientallen tehuizen zijn gefêteerd op een geweldig programma in tuinen of voor ramen van de ouderen.

De moeder /dochter combinatie Mahan en Ziba Eslami van cateringbedrijf Food of Cultures bedachten een actie met hun catering restaurant. Zij brachten vele Wageningers een zalige maaltijd aan huis, met de mooie
aanvulling: voor elke bestelling leveren wij een maaltijd aan de Voedselbank. Op deze manier konden we het lekkere eten delen met gezinnen die zich dat niet konden permitteren.
Daarnaast werd ook voor de bewoners van de in lockdown verblijvende asielzoekerscentra in Wageningen hetzelfde gedaan. Zo kon aan beide groepen heerlijk eten uit verschillende culturen worden gebracht en hebben vele Wageningers het gevoel gehad dat ze op een simpele manier een heel goed doel steunen.

 

Covid19_Scheveningen.JPG

Vrijdagavond 24 juli heeft club Scheveningen haar verwen actie voor vrouwen in de Haagse opvanghuizen met groot succes afgerond! 30 vrouwen, 40 kinderen en 15 leidsters hebben we verwend met mooie handdoeken, make-up, lichamelijke verzorgingsproducten, bling bling tasjes en zelfs een keukenmachine. Ook speelgoed en kinderkleding als ook fietsen en buggy’s hebben we afgeleverd. De verhalen van de vrouwen zijn schrijnend, we hebben als club met vereende krachten ieder op een onderdeel van deze actie ons ingezet. Samen in actie te zijn gaf verbondenheid in de club, “een echt Soroptimist” gevoel. De crowdfunding was een groot succes, hiermee haalden we 1200 Euro op! We blijven contact houden met de huizen en hulp bieden waar mogelijk! Dank Club Impuls voor de inspiratie voor deze actie en dank Algemeen Fonds voor de bijdrage!

 

 

Zaanstreek_blijf_2020-08-18_1.jpg

Dankzij club Zaanstreek een feestelijke middag in Wormerveer
Door de begeleidsters van de Blijfgroep in Wormerveer worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waaraan de bewoonsters en hun kinderen gezamenlijk meedoen. Dit jaar kwam hiervan niet veel terecht. Corona gooide roet in het eten. Gezamenlijke activiteiten moesten helaas worden afgelast. Een grote teleurstelling! Maar met de versoepeling van sommige maatregelen én het mooie zomerweer in aantocht werd het idee geboren om in de buitenlucht de vakantieperiode feestelijk af te sluiten. Met de welkome aanvulling van het Algemeen Fonds kon Club Zaanstreek de Blijfgroep ondersteunen om er een feestelijke middag van te maken. Er was voor elk wat wils en vooral voor de kinderen een middag om niet gauw te vergeten.

 

 

Juni

lunch Utrechtse heuvelrug.png

Club Utrechtse Heuvelrug heeft zorgmedewerkers van woon- en zorgcentrum Het Gouden Hart in Leersum een lunch aangeboden als dank voor hun inzet voor de bewoners.
De lokale voedselbanken en Stichting Het Vergeten Kind hebben een extra donatie ontvangen.

 

pioenrozen Fleveland.png

Soroptimistclub Flevoland organiseert in deze coronatijd een Pioenenactie voor bewoners en verzorgers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Sponsors kunnen online twee bossen pioenen voor € 10 kopen voor een bewoner én een verzorgende van een verpleeg- en verzorgingshuis. Ook kan tegelijk een persoonlijke bestelling worden opgegeven bij de contactpersoon (lid) van onze club.
De bossen worden door ons rechtstreeks afgeleverd aan de verzorgings- en verpleeghuizen en hetzelfde geldt voor persoonlijke bestellingen.
Een deel van de opbrengst gaat naar de training vrijwilligers van hospices in Dronten en Lelystad. Daarnaast gaat een deel naar de  Stichting *Movement on the Ground. *Deze Stichting van Johnny de Mol helpt vluchtelingen op het eiland Lesbos. Wij richten ons met deze pioenenactie op de veiligheid en educatie van juist vrouwen en meisjes in de vluchtelingenkampen om hen te helpen in deze moeilijke omstandigheden en hen toekomstperspectief te bieden.

verwen Assen.jpg

Club Assen: zo verwende de club alle leden én ondersteunde het de lokale bakker Blooming Bakery, uitlopend in een virtuele high tea.  Blooming Bakery, de bakkerij van Fier,  is een sociale onderneming die slachtoffers van geweld op weg helpt bij hun stappen naar zelfstandigheid. Fier is expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Club Oss doneerde voor het Corona noodhulpfonds Mia Vervoort, een initiatief van het Solidariteitsfonds Oss, Met elkaar-Oss tegen armoede en de Quiet Community Oss. Mia was bestuurder van deze stichtingen. Het project is gebaseerd op Solidariteit, Vertrouwen en Samenwerking binnen de Osse gemeenschap

Mondkapje 7.jpg

Club Walcheren maakt mondkapjes op maat: Zeeuws Zusje.
Wil je jezelf beschermen tegen covid-19 én het goede doel steunen? Dat kan! Want de Sorren op Walcheren maken onder de merknaam ‘Zeeuws Zusje’ mooie mondkapjes op maat. Daarmee zamelen we geld in voor schoolmoestuinen in Peru. Te koop via de Soroptimist webshop

 

 

 

Scheveningen_verwenpakketten.jpg

Club Scheveningen is een crowdfunding actie gestart om verwenpakketjes te kunnen financieren voor de vrouwen in de opvanghuizen in Den Haag. Lees  over hun actie en doneer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mei.

Ook in mei zijn Unie en clubs in actie gekomen om de gevolgen van COVID-19 te verzachten, of mensen een hart onder de riem te steken. Hieronder acties die mogelijk inspireren om met jouw club een eigen invulling hieraan te geven of om je op ideeën te brengen. 

En check dan ook even de laatste Nieuwsbrief van ClubIMPULS voor alle door clubs aangemelde COVID-acties

Leden van Club Delft hebben op 17 april  verwenpakketten afgeleverd bij Perspectief, voor de vrouwen in Code Rood opvang. Tijdschriften, toiletartikelen, nagellak en speelgoed voor hun kinderen op leeftijd afgestemd. Natuurlijk met een mooie kaart van de Delftse Soroptimisten!
De dames waren zeer verrast en geroerd dat er naar hen werd omgekeken.

Beneden Maas Verwenpakketten.jpg

Soroptimistclub Beneden Maas bracht eind april verwenpakketjes bij de Stichting Elkerlyc in Vlaardingen voor vrouwen en kinderen die niet veilig thuis kunnen wonen. Knutsel- en leesboeken, kleurdoos voor de kinderen, geurtje, gezichtsmasker, armband/ketting en natuurlijk onovertroffen zelfgebakken koekjes, mét een houd-moed kaart.

 

rugzakjes Because We Carry.jpg

Club Breda steunde de actie rugzakjes van Because we Carry voor gevluchte kinderen in de kampen in Griekenland, Irak en Nederland, maar ook voor de allerarmste Nederlandse kinderen. Omdat zij OOK binnen moeten blijven en niets te doen hebben. De oproep was om rugzakjes gevuld met spelletjes en knutselmateriaal te doneren. 3 x 40ft containers waren nodig om het allemaal in te pakken.

 

Club Isalania heeft samen met de andere serviceclubs in Kampen aan honderden zorgmedewerkers een Kamper kadobon gegeven.  De bonnen zijn gekocht in Kampen en worden weer in Kampen besteed. Zo steunen zij ook de lokale winkeliers. 

 

2020-4-vluchtheuvel3.jpg

Club Hilversum  stelde  verwenpakketten samen voor de bewoners en medewerkers van ‘De Vluchtheuvel. Op de terrassen worden de door de club geleverde planten gezet en daarmee ook gezorgd dat er weer een algemene taak voor de bewoners bij gekomen is namelijk: planten water geven.

 

Club Voorburg-Rijswijk: op initiatief van Rotary Voorburg heeft de club samen met veel andere partijen een bijdrage kunnen leveren aan in totaal 8 bezoekunits voor verpleeghuizen en huizen voor mensen met een verstandelijke beperking in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Zutphen - Mondkap-Salon.png

Club Zuthpen: is een Mondkap-salon begonnen. Naaien op bestelling van mondkapjes met opbrengst voor hun project. 

 

 

 

 

 

 

Inauguratie in Corona-tijd.jpg

Club Scheveningen:  inaugureerde nieuwe leden op een wel heel bijzondere manier – buiten in het park, onder het toeziend oog van Koningin Emma. Meebewegen en kijken wat er wél kan.

 

 

Oranjehuis Hoorn en Alkmaar.jpg

Clubs Hoorn en Alkmaar maakten ter gelegenheid van hun verjaardag een ‘hartverwarmende’ hoeveelheid met persoonlijke aandacht en zorg samengestelde pakketten voor de vrouwen en kinderen die in het Oranjehuis Alkmaar verblijven; slachtoffer van langdurig en ernstig huiselijk geweld.

 

Friesland Zuid 50 jaar.jpg

Jubilerende club Friesland Zuid (50 jaar op 9 mei) trakteerde bewoners en verzorgers van Ripsinge (ZuidOostZorg) op Oranjekoek om hun zo een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden.

 

 

Ook internationaal blijven Soroptimisten doen waar ze goed in zijn:  in actie komen om vrouwen en meisjes te ondersteunen en zetten zij zich in voor pleitbezorging. Lees meer op https://www.soroptimistinternational.org/soroptimists-in-action/

 

Maart en april.

Verwenpakketten:  Door de ‘intelligente lockdown’ neemt huiselijk geweld toe: alle uitlaatkleppen zijn weggevallen en de toekomst is onzeker. Opvanghuizen breiden hun capaciteit uit; daarin kunnen wij op dit moment geen rol spelen.  In nauw overleg met de vrouwenopvang in Nederland bleek dat wij op dit moment het mooiste kunnen bijdragen in de vorm van ‘verwenpakketten’ voor de vrouwen in opvanghuizen. Een aantal clubs hebben dit voor Pasen opgepakt. Maar later kan natuurlijk ook. Neem contact op met je gemeente of een opvanghuis in de buurt en kijk waar behoefte aan is.
Nu in actie voor Geweld tegen vrouwen, straks in november de verdieping met Orange the World.
In de pdf vind je meer over de actie verwenpakketten.

  • Club Zwolle zocht contact met de lokale vrouwenopvang en stelde op hun aanraden en adviezen een mooi verwenpakket samen. De vrouwenopvang waardeert de aandacht voor de vrouwen zeer, omdat de meeste aandacht toch naar de kinderen uitgaat. De club besteedde € 500 uit de clubkas en leden vulden financieel of uit eigen voorraad aan.
  • Club Schering en Inslag verzamelde de inhoud voor vijftig verwenpakketten zelf en met wat sponsporing van lokale ondernemers. Een kennis stelde 50 bedrukte dozen ter beschikking.
  • Club LisseBollenstreek stelde een bedrag beschikbaar voor een opvanghuis in Leiden voor  fleurige verwenpakketten met bloemen, kleurplaten en buitenspeelgoed voor de kinderen.
  • Regiocoördinator West Angelina Waltman organiseerde een digitale bijeenkomst met de PPIers, waarbij zij zich lieten leiden door Mariet Lohman, aspirant lid in Delft.  Zij werkt  in de aanpak huiselijk geweld en was jarenlang manager in de vrouwenopvang. Zij kent de verschillende organisaties en kan vanuit haar expertise de clubs  uitstekend adviseren. 
  • Clubs Delft, Voorne Putten Rozenburg, Zoetermeer, Westland en Beneden Maas leverden verwenpakketen. Gouda en Scheveningen hebben het voornemen.

 

Schering en Inslag.pngSchering en Inslag
Zwolle.pngZwolle
Lisse-Bollenstreek.jpgLisse-Bollenstreek

 

Beneden Maas Verwenpakketten.jpgBeneden Maas

 

 

 

 

 

 

Vakantieparken beschikbaar voor zorgprofessionals:  zorgprofessionals die in deze tijden slecht hun rust kunnen vinden thuis, of bang zijn gezinsleden te besmetten kunnen overnachten in leegstaande vakantiebungalows. Een initiatief van een vakantiepark in Noordwijk, service organisatie de Ronde Tafel Noordwijk/Katwijk en Noordwijk Marketing, waar club Lisse-Bollenstreek, naast Rotary en anderen, zich bij aansloot met een donatie voor 25 overnachtingen.

CoronaCreativiteit!! Laat je inspireren…  
Sinds half maart 2020 zijn alle geplande activiteiten van onze Soroptimistclubs stilgevallen of opgeschort. De Coronacrisis legt ook ons clubleven even stil. Maar niet voor lang…..
Clubs zijn al snel gaan bedenken wat er wél mogelijk is. En hoe we als Soroptimisten, juist nu, betekenisvol kunnen zijn voor elkaar en voor onze directe omgeving. En daar komen vast verrassende, ontroerende en vooral betrokken acties uit voort.
Clubimpuls wil deze acties zichtbaar maken, inspiratie bieden aan alle clubs en wellicht een impuls geven om ook in de eigen omgeving iets soortgelijks te gaan doen. Klik hier om te zien hoe we dat gaan doen.

Onze Heldinnen in tijden van Corona: een initiatief van de Duitse Unie dat wij graag overnemen. Zet onze ‘powervrouwen’ in Coronatijden in het zonnetje en kom met foto’s en verhalen. Duitse zusterclubs stellen voor hun corona helden een goed idee

Houd vooral  je ogen en oren open! En als je in lokaal overleg met de daartoe geëigende professionals of deskundigen uit de club actie kan ondernemen die lokaal past, deel het dan graag in de landelijke covid-appgroep ter inspiratie voor anderen.