Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Geslaagde Jeugdcroisière

12 jongeren afkomstig uit 10 verschillende landen in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, beleefden een spetterend programma verzorgd door 4 Soroptimistclubs op een aantal plekken in Nederland. Deelname aan activiteiten op allerlei gebied - sport, cultuur, politiek, techniek, vervoer en vermaak – stelden de jongeren in staat op een ontspannen wijze kennis te maken met elkaars en met de Nederlandse cultuur. Voor herhaling vatbaar!

Jeugdcroisière 2018

Club Hoeksche Waard/IJsselmonde, club Delft , club ’s Scheveningen en club Lisse-Bollenstreek: ‘Daar doen we het voor!’

Jeugdcroisière 2.jpg

Vrijdag 6 juli was het zover; de nodige voorbereidingen waren getroffen, het draaiboek lag klaar. De deelnemers aan de Jeugdcroisière 2018 konden komen. De hele dag werd gespendeerd aan het halen vanaf de vliegvelden Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en het brengen naar de eerste bestemming: de Hoeksche Waard. Twaalf jongeren, negen meisjes en drie jongens, variërend in leeftijd van 16 tot 19 jaar, afkomstig uit tien (!) verschillende landen. Meer divers hadden we het niet kunnen bedenken. Allen geworven via ons Europese Soroptimisten netwerk (onder andere via bevriende clubs en via de Link) en aangemeld via Soroptimisten uit de betreffende landen.

Aanvankelijk wat onwennig, maar al vrij snel op hun gemak, gaven de jongens en de meiden zich over aan een zeer gevarieerd programma. In de Hoeksche Waard werd er ge(boeren)golft, gefietst, gevaren, gezwommen, werden historische bouwwerken bekeken, een museum en een planetarium bezocht en werd Rotterdam per step verkend. In de (zes) gastgezinnen werd ontbeten, verder werd van de door de leden bereide lunches en diners gezamenlijk genoten. Een intermezzo was het  bezoek aan club Delft op zondag 8 juli.

Zeer in stijl werden de jongeren daar vergast op een bezoek aan het science center en maakten ze kennis met de befaamde hyperloop. In Delft werd geluncht en wel op het dak van de bibliotheek van de TU . De dag werd afgesloten met een barbecue waaraan ook weer Hoeksche Waardse clubleden meededen.

jeugdcroisiere 4.jpg

Op woensdag 11 juli werden de jongeren overgedragen aan club Scheveningen, en brachten  ze die dag als eerste  hoogtepunt een bezoek aan het Vredespaleis.

De jongelui gingen ’s avonds naar hun overnachtingsadressen (4 in totaal) in Den Haag. Er werd centraal ontbeten in een origineel Rietveldhuis. Op donderdag werd aan het strand van Scheveningen gesurft (voor alle deelnemers een eerste ervaring met het surfboard) en gezwommen, nadat eerst Den Haag verkend was en sommigen zich aan de Hollandse lekkernij (rauwe haring) gewaagd hadden. Natuurlijk stond ook Amsterdam op het programma. Een wandeling met heel enthousiaste gidsen (een “Waterlandse” sor met haar echtgenoot) over de grachten en langs Amsterdamse hoogtepunten werd gevolgd door een rondvaart. In de middag was er de mogelijkheid om het Rijksmuseum en/of het Van Gogh museum te bezoeken en over het Museumplein en langs winkeltjes te struinen (‘very crowdy, but really interesting’). Op zaterdag verzorgde club Lisse-Bollenstreek een gezellig en interessant ochtendprogramma in de Atlantic Wal van Noordwijk, dit is een uitgegraven bunker. Onder de duinen volg je veel gangen met daarin de rails waar in de oorlog de trein doorheen liep. Ook de soldatenverblijven, die volledig in de oude staat hersteld zijn, werden door de jongeren als een bijzondere en unieke belevenis ervaren.  Daarna lunchen op het strand en heerlijk zwemmen.

IMG_0761 Jeugdcroisière.jpg

In de avond volgde een bezoek aan een cultureel festival in Den Haag.  Op zondag 15 juli werd de jeugdcroisière, na een volle dag met bezoek aan het Mauritshuis, wederom shoppen en een creative workshop bij Panorama Mesdag, met een geweldige performance van de jongelui met muziek en voordracht, afgesloten.

Maandag vloog iedereen weer terug.

Terugkijkend kunnen we stellen dat het een zeer succesvolle elfdaagse is geweest. We hadden jongeren te gast die duidelijk genoten. Het was fantastisch te ervaren hoe twaalf jongelui uit 10 verschillende landen met zoveel verschillende culturen binnen de kortste keren een hecht team vormde. Bijzonder was het ieders levensverhaal aan te horen, ontroerend om te ervaren hoe geïnteresseerd een ieder in de ander was, heel mooi om te zien hoe kinderen en kleinkinderen van onze clubgenoten zich mengden in de groep en last but not least hoe vier clubs er gezamenlijk in slaagden dit alles te bewerkstelligen.

Het was een week volop (Europees-brede) ‘friendship and understanding”. Jeugd van zo verschillende culturen en achtergronden bij elkaar brengen en een programma verzorgen dat ten doel heeft niet alleen de hoogtepunten van het gastland te laten zien maar vooral ook het begrip voor elkaar te vergroten. Dit is en zal altijd heel belangrijk zijn om stabiliteit in de wereld te ondersteunen. De clubs die deze jeugdcroisière hebben georganiseerd zijn dan ook unaniem van mening dat het zeer waardevol is om dit evenement ook in de toekomst te herhalen.

Een reactie:

“Thank you Soroptimists in Waard IJsselmonde and in Scheveningen-`s Gravenhage!
I picked up my granddaughter from the airport yesterday on her return from the Netherlands where she had been for 10 days participating in an International Youth Croisière for 16-18 year olds made possible by the Soroptimist Union of the Netherlands. What a happy girl it was that exited the terminal, she was glowing! During the next three hours driving her home none stop she told us about her stay and what an adventure it was. They went surfing, sailed on a boat, swam in a lake, went on a bike tour, played football, went to many museums in der Haag, Delf, Rotterdam and Amsterdam where they enjoyed Dutch culture, met many Soroptimists and learned about Soroptimism, had big dinners and barbeques every night where they enjoyed Dutch culinary, and enjoyed the great hospitality of the Dutch Soroptimists in their homes. The planning was superb, young daughters or grand-daughters of Soroptimists participated in the programme during the day and took them partying some of the nights.
If this will not serve one of the fundamental Soroptimist goals, namely to achieve and promote international friendship, goodwill and understanding all over the world, then I don‘t know what will!”

Hafdis Karlsdottir – Assistent Advocacy Director SI & Grandmother

Vind je het leuk wat je hebt gelezen? Deel het met je vrienden op

facebook_circle-512.png
twitter-logo-final.png