Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Orange the World voorbereidingen van start

  Bij diverse clubs zijn reeds initiatieven genomen om van de Orange the World Campagne 2020 opnieuw een groot succes te maken. Het coördinatieteam van UNWomen, ZontaNL en Soroptimisten gaat jullie daar zo veel mogelijk bij steunen.

  LOGO ORANGE THE WORLD SOROPTIMIST INTERNATIONAL.png

  Voor voorbeelden van activiteiten, inhoudelijke informatie over geweld tegen vrouwen, logo’s, correspondentie met gemeenten, verkoopartikelen (zoals een vlag die speciaal ontworpen is) kun je terecht op een drive die we daarvoor specifiek inrichten en in de komende maanden vullen. Eind juni zal de link hier te vinden zijn. Sommige clubs zijn zo enthousiast aan de slag dat we de vraag om materialen en informatie vrijwel niet bij kunnen houden. Kijk regelmatig op deze drive voor inspiratie en informatie.

  OtW vlag.jpg

  Zoals eerder vermeld willen we de campagne voorzien van een korte termijn doel. De langere termijn is natuurlijk helder: geweld tegen vrouwen de wereld uit. Een goede stap in de richting maken we als het voor elke vrouw, altijd en waar ook ter wereld, mogelijk is om laagdrempelig toegang te krijgen tot hulp. Daarom onze advocacy boodschap voor dit jaar: Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Een uitgebreide toelichting en veel informatie over dit onderwerp komt op de eerder genoemde drive. Het taboe op melden moet verdwijnen en voor iedereen moet duidelijk zijn waar je terecht kunt. We komen met suggesties hoe een club daarop campagne kan voeren en ontwikkelen materialen.

  Geweld tegen vrouwen beslaat een breed palet aan thema’s. Ga je aan de slag, kies dan vooral een thema dat bij je past, aansluit op de actualiteit of voortborduurt op eerdere acties. In de achterliggende maanden zijn veel clubs aan de slag gegaan met “verwenpakketten” voor vrouwen in de opvang waardoor goede contacten zijn ontstaan. Wellicht dat je daar mee verder wilt.

  Een ander actueel onderwerp is straatintimidatie. Breder getrokken gaat het om “veilig over straat kunnen”. Utrecht, Almere, Castricum, Heiloo en Emmen mogen zich al “Safe Streets Gemeente” noemen. Iets voor jullie club? Kijk voor meer informatie op https://safestreets.unwomen.nl/.

  Wil je fondsenwerven voor projecten die slachtoffers van geweld ondersteunen denk dan aan de aanschaf van een Orange Pin (het “handje”).  Je ontvangt de pin bij een donatie aan het fonds. Iets voor de leden van de gemeenteraad? Of een vlag bij de ingang van het gemeentehuis tijdens de campagne. Bekijk hier hoe je een vlag kan bestellen.
  De helft van de opbrengst in Nederland gaat naar het project helplines van het Global Network of Women’s Shelters waar de Amsterdamse Soroptimiste Marieke Ruinaard alles van weet. Vraag haar om nadere informatie en hoe je kunt steunen (marieke@ruinaard.nl).

  Tot slot: de eerste reacties van gemeenten op de 25 mei brief druppelen binnen, maar zoals altijd is er wat aanmoediging nodig. Tips voor de benadering van gemeenten vind je hier .